Hoe orthopedische schoenen kunnen helpen bij de behandeling van diabetische voetproblemen

diabetische voetproblemen

Hoe orthopedische schoenen kunnen helpen bij de behandeling van diabetische voetproblemen

Diabetes kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder diabetische voetproblemen. Ongeveer 15% van de mensen met diabetes ontwikkelt diabetische voetproblemen, die kunnen variëren van kleine blaren en wondjes tot ernstige infecties en zelfs amputatie. Orthopedische schoenen kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van diabetische voetproblemen.

Hoe ontstaan diabetische voetproblemen?

Diabetes kan leiden tot schade aan de bloedvaten en zenuwen in de voeten. Dit kan leiden tot gevoelloosheid of verminderde gevoeligheid van de voeten, waardoor de patiënt zich niet bewust is van eventuele verwondingen. Als gevolg hiervan kan een klein wondje of blaar onopgemerkt blijven en geïnfecteerd raken, wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Voordelen van orthopedische schoenen bij diabetische voetproblemen

Orthopedische schoenen bieden verschillende voordelen voor mensen met diabetische voetproblemen, waaronder:

Bescherming: Orthopedische schoenen kunnen extra bescherming bieden aan de voeten, waardoor het risico op verwondingen en infecties wordt verminderd.

Drukverdeling: Orthopedische schoenen kunnen zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de druk op de voeten, waardoor het risico op drukplekken en wonden wordt verminderd.

Ondersteuning: Orthopedische schoenen kunnen extra ondersteuning bieden aan de voeten, waardoor de voeten in een correcte positie worden gehouden.

Comfort: Orthopedische schoenen worden op maat gemaakt om aan de individuele behoeften van de patiënt te voldoen, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen.

Het ontwerpen van orthopedische schoenen voor diabetische voetproblemen

Het ontwerpen van orthopedische schoenen voor diabetische voetproblemen begint met een grondige evaluatie van de voeten en de specifieke behoeften van de patiënt. Dit omvat:

Een meting van de voeten: De lengte, breedte en diepte van de voeten worden gemeten om te bepalen welke maat en vorm van schoen het beste bij de patiënt past.

Een analyse van de voetstand: De podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus zal de voetstand van de patiënt analyseren om te bepalen welke extra ondersteuning nodig is.

Een afdruk van de voeten: Er kunnen afdrukken van de voeten worden gemaakt om te bepalen waar extra ondersteuning nodig is.

Overleg met de arts: De podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus kan overleggen met de behandelend arts om te bepalen welke specifieke behoeften de patiënt heeft en welk type orthopedische schoen het meest geschikt is.

Op basis van deze evaluatie wordt er een orthopedische schoen ontworpen en gemaakt. De schoen wordt gemaakt van hoogwaardige materialen en kan verschillende eigenschappen hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Zo kunnen er extra demping of steun worden toegevoegd aan de zool of hiel, of kan de schoen worden ontworpen om de voet in een specifieke positie te houden.

diabetische voetproblemen

Het dragen van orthopedische schoenen bij diabetische voetproblemen

Het dragen van orthopedische schoenen kan wennen zijn voor mensen met diabetische voetproblemen, vooral als ze niet gewend zijn aan het dragen van schoenen die op maat zijn gemaakt. Het is belangrijk om de schoenen geleidelijk aan te dragen en regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging. Bij de meeste patiënten verbetert het comfort van de schoenen naarmate ze langer worden gedragen.

Het is ook belangrijk om te weten dat orthopedische schoenen niet altijd een oplossing zijn voor diabetische voetproblemen. Andere behandelingen, zoals regelmatige voetcontroles, goede voetverzorging, controle van de bloedsuikerspiegel, en medicatie, kunnen ook nodig zijn om de aandoening te behandelen. Het gebruik van orthopedische schoenen kan echter wel bijdragen aan het voorkomen van toekomstige voetproblemen en de algehele gezondheid en mobiliteit van de patiënt bevorderen.

Orthopedische schoenen zijn een belangrijk hulpmiddel bij de preventie en behandeling van diabetische voetproblemen. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder bescherming, drukverdeling, ondersteuning en comfort. Het ontwerpen van orthopedische schoenen begint met een grondige evaluatie van de voeten en specifieke behoeften van de patiënt. Het dragen van orthopedische schoenen kan wennen zijn, maar de meeste patiënten ervaren na verloop van tijd verbetering van hun klachten. Het is belangrijk om te weten dat orthopedische schoenen niet altijd een oplossing zijn voor diabetische voetproblemen en dat andere behandelingen soms ook nodig zijn. Raadpleeg altijd een arts of podotherapeut voor advies over orthopedische schoenen en voetproblemen.

Deel dit artikel